Huisjethuisje-zolder-kast-playmobil-banner
Kinder- & slaapkamers

In 7 stappen van Playmobil-chaos naar Playmobil-hemel

Huisjethuisje-zolder-kast-playmobil-pinterest

Jules heeft 2 oudere neefjes met heel wat speelgoed dat hij mag lenen. Zo kwamen al het Playmobil-kasteel, piratenschip, ruimteschip en nog eens 6 bakken vol met Playmobil tot bij ons. Wow… Jules had in 1 klap een Playmobil-walhalla. Intussen  breidde die Playmobil-collectie zelfs nog uit met nog eens 2 piratenschepen en een piramide…SLIK…

Met al dat speelgoed, leek zijn speelzolder  steeds vaker  op een oorlogsveld, dan op een speelparadijs. Want niets zo leuk dan alles opzetten en alles door elkaar te gebruiken natuurlijk. Geweldig tijdens het spelen, maar een hel als er gekuist moet worden.

2 jaar geleden  installeerden we een 5-meter-lange kast met schuifwanden op zijn speelzolder. En dat was zeker een goede start voor een functionele speelzolder. Maar deze kast zat na 2 jaar nokvol en de indeling was één chaos. Dus was er een systeem nodig. En liefst eentje dat een 7-jarige zou begrijpen en motiveren om op te ruimen.

Huisjethuisje-zolder-kast-playmobil

 

Zo ging ik te werk:

1. Ik verdeelde alles terug per Playmobil-thema:

ruimte, city, wilde westen, ridders, history, piraten, …


2. Ieder thema kreeg 1 (of meerdere) bakken

  • Kleine stuks en mannetjes: gingen in de GLIS-sorteerbakjes van Ikea. Je kunt hier ook de kleine Trofast-bakken voor gebruiken, deze hebben geen onderverdeling wat het voor een 7-jarige misschien gemakkelijker maakt om er alles in te gooien. Maar wij hadden de GLIS-bakken al aangeschaft, dus doen nu verder met dit systeem.
  • Grotere stuks (brandweerauto’s, wigwams, …) gingen in de doorzichtige Samla-bakken van Ikea

Tip: gebruik doorzichtige bakken, dan zie je op het eerste zicht wat er in de bakken zit.

Huisjethuisje-zolder-kast-playmobil-organisatie-bakken


3. Iedere doos kreeg een label

Tip: Bij Action haalde ik krijtbordlabels. Ze plakken op heel wat ondergronden en je kunt ze gemakkelijk terug losmaken en hergebruiken. De labels komen met een krijtbordstift. Dus je kunt de labels uitwissen en opnieuw beschrijven.

 

4. Ik maakte ruimte in de zolderkast

Alles wat er niet hoorde haalde ik weg:

  • wat geen speelgoed was verhuisde naar de kelder.
  • speelgoed waarmee Jules niet meer speelde, maar wel nog goed was voor Lucie, verhuisde naar de opbergkast in Lucie’s kamer
  • speelgoed waarmee noch Jules, als Lucie mee spelen, ging in de bak om tweedehands te verkopen of naar de kringloop te gaan

Tip: Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen te overtuigen om speelgoed weg te doen. Ik vraag Jules om plaats te maken wanneer hij weet dat er binnenkort nieuw speelgoed zal bijkomen (bv. naar aanleiding van zijn verjaardag, sinterklaas, kerst…). Extra motiverend is dat ik de waardevolle stuks op 2dehands.be verkoop, en dat die centjes rechtstreeks zijn spaarpot ingaan. Intussen vraagt hij regelmatig wanneer ik nog eens iets gaat verkopen 😊.


5. Ik verdeelde de zolderkast in zones

1 zone per Playmobil-thema waarin:

  • De doorschijnende themadozen staan
  • De grote stuks los ingeschoven kunnen worden elke keer als Jules klaar is met spelen.

 

Tip: grote stuks, zoals een piramide, kun je ook gewoon op een deksel van een bak zetten. Je kunt er niet alleen de piramide op kwijt, maar ook de kleinere stuks die er bij horen. Lekker gemakkelijk voor een 7-jarige: het kasteel kan dan met mannetjes en katapulten gewoon in de kast geschoven worden, zonder veel moeite. Hetzelfde voor de piratenschepen, piramide en het ruimteschip. Wil hij de volgende dag verder spelen, geen probleem, hij schuift het er terug uit en kan meteen verder spelen waar hij gebleven was.

Huisjethuisje-zolder-kast-playmobil-deksel

 

6. Iedere zone kreeg een label

Op de schuifdeuren kleefde ik per zone een label, zodat het voor Jules duidelijk is welke doos in welke zone hoort.

Huisjethuisje-zolder-kast-playmobil-krijtlabels

 

7. Rondleiding

Ik gaf Jules een rondleiding en legde uit wat de bedoeling was. Als hij gedaan heeft met spelen:

  • Het kasteel, de boten en de piramide terugschuiven in de kast, zodat de vloerruimte weer vrij komt
  • De grotere stuks (kranen, brandweerauto’s, …) in de juiste doorzichtige bak deponeren
  • De niet-gebruikte mannetjes en kleine stuks in de sorteerdozen.

 

Jules was superenthousiast. Vooral over de labels, nu hij kan lezen. Opruimen duurt nu hooguit 5 minuten, ook al is het een oorlogsveld, zoals hieronder.

Huisjethuisje-organisatie-playmobil-oorlogsveld

 

Wat zijn jouw tips om Playmobil te organiseren? Bekijk ook zeker mijn Pinterest-bord voor meer ideeën om speelgoed te organiseren.

Was deze blogpost nuttig? Vergeet hem dan niet te delen op Facebook, Pinterest of Instagram.

 

Katrien