Badkamer & keuken, Interieurinspiratie, Zonder categorie

Een kleine badkamer die toch werkt (voor een gezin van 4)

 

Onze badkamer is 10 m², dat is niet groot voor een 4-koppig-gezin. Voor de komst van Lucie was de badkamer voldoende ruim. Nu er een babybadje en verzorgingstafel bij zijn gekomen, is het toch aan de kleine kant. Hierbij een aantal hulpmiddeltjes die ervoor zorgden dat de badkamer voor ons toch werkt.

 


Om onze badkamer te laten werken moeten we de ruimte die we hebben optimaal benutten: niet alleen de kastruimte, maar ook de wanden en de ruimte onder kasten.

 

Kleine noot: in dit bericht vermeld ik soms waar ik bepaalde zaken heb aangekocht. Dit is gewoon voor jouw leesgemak. Ik word hier niet voor gesponsord. Vooral Ikea wordt vaak vernoemd. Dat is omdat ik licht verslaafd ben aan Ikea.
 

1. Compacte luiertafel met extra mandjes onder de legplank

We wilden graag een luiertafel in onze badkamer. Dat is gemakkelijk als Lucie uit bad komt en we haar moeten afdrogen & aankleden. Probleem was dat we maar 1 klein hoekje tussen de schuifdeur en de wastafel hadden waar de luiertafel kon staan. Dus ging ik online op zoek naar de afmetingen van verschillende luiertafels. Bleek dat de Singlar-commode (van Ikea natuurlijk 😉  ) perfect tussen de deur en de wastafel paste en toch nog voldoende passageruimte overliet.

 

sniglar-commode-wit__0119722_PE276153_S4

Onder de commode, heb je een handige legplank om nog wat spulletjes op te bergen. Wij gebruikten tot voor kort ook de vloerruimte onder de legplank. Zo zaten Lucie’s kleertjes in een grote rieten mand onder deze commode.

 

Op kapaza.be vond ik deze tweedehands luiertafel. Die was duidelijk goed gebruikt. Dus friste ik ze op door ze in antracietkleurige verf te overspuiten.

Changing table

 

2. Bad in bad

Het babybadje stond de eerste maanden aan de andere kant van het gangpad tegen de douchewand. Intussen steunt het gewoon dwars op het bad. Weeral wat plaats gewonnen! Het babybadje hangt als het ware in ons grote bad. Heel leuk voor Jules om zo met zijn zusje te kunnen spelen, terwijl hij zelf in bad zit.

Baby bath tub in bath

 

Vooral Arnout is blij met deze oplossing. Want zolang we het bad op de staander gebruikten, moest Arnout het badje steeds komen uitkappen in het grote bad. Dat was door mijn bekkeninstabiliteit een beetje te zwaar voor mij. Nu kan ik gewoon de stop van het badje uit trekken.

3. Wandhaakjes aan de douchewand om handdoeken en kleren aan op te hangen

Towel rack

Het grote probleem bleek uiteindelijk niet de ruimte voor een babybad en een luiertafel. Dat kregen we vrij snel opgelost. Het waren alle handdoeken, pyjama’s en kleren die je moet kunnen weghangen. We hebben wel een handdoekenwarmer, maar die biedt eigenlijk maar plaats voor 2 à 3 grote handdoeken. We hadden nood aan extra kapstokken of wandhaken.

 

Onze badkamer heeft niet zo veel vrije muurruimte. Daarom moesten we op zoek naar alternatieve oppervlakten om de wandhaken aan te bevestigen, zoals onze douchewand. Mijn ervaring met wandhaakjes voor een glazen oppervlak was dat die gemakkelijk losten. Zeker als je er een natte handdoek aanhangt. 

 

Ikea bleek dé oplossing te hebben: de Stugvik-haken.

De Stugvik-haken zijn wandhaken met een zuignap, maar met het verschil dat je ze kunt aandraaien, zodat het vacuüm blijft. Ze werken echt. Intussen heb ik er ook wat bijgekocht. Nu hebben we 4 haken aan onze douchewand voor handdoeken en kleren.

Stugvik hooks shower cabine

 

4. Opbergbakje in de douche voor shampoo en douchegel

Binnen de Stugvik-reeks is er ook een handig opbergbakje voor de douche. En zo was meteen het probleem van omvallende shampooflesjes opgelost.

Stugvik tray shower

 

Met 2 volwassenen en 2 kinderen verzamel je wel wat zeep en shampoo. Vroeger stonden die gewoon in de douchebak, maar die vielen steeds om. Bovendien bleven er zeepresten achter hangen. Niet echt proper dus. Toen ik zag dat Ikea in de Stugvik-reeks ook een mandje met zuignap had, was ik benieuwd, maar ook wel sceptisch. Ik dacht dat het mandje door het gewicht van de producten én het vocht in de douche gemakkelijk zou loskomen. Maar dat bleek wederom niet het geval.

Tip: neem de tijd om ze goed op te hangen en de instructies te volgen. Dan blijven ze beter hangen!

 

  1. Maak de tegel schoon  en droog de tegel af voordat je de zuignap bevestigt
  2. Spoel de zuignap af onder stromend water, zodat hij goed vochtig is
  3. Voor het mandje plak je eerst de ene zuignap en span je die aan, en dan doe je hetzelfde met de tweede zuignap.
  4. Laat het na de montage 12 uur aan de muur hangen voordat je het gebruikt.
  5. Draai de schroeven elke drie maanden aan.

5. Tot slot: gebruik de ruimte in en onder je lavabomeubel optimaal

Play box beneath sink

Wij hebben een hangend lavabomeubel. Dat wil zeggen dat we onder ons meubel zo’n 40 cm vrije ruimte hebben. Ideaal om een bak met badspeelgoed of een pak pampers onder te schuiven.

Ons lavabomeubel zelf heeft 2 diepe laden en een spiegelkast waar je ook wat schoonheidsproducten in kwijt kunt. Dat is zeker niet te weinig. Toch zitten ze sneller vol dan je denkt.

godmorgon-doos-met-vakken-wit__0107441_PE257118_S4Daarom kocht ik in Ikea en Hema van die slimme ladeverdelers, zodat de ruimte optimaal benut wordt en alles georganiseerd blijft.

godmorgon-doos-met-deksel-set-van-wit__0107444_PE257119_S4

Zijn deze systemen feilloos?
Neen, weggooien en opruimen blijven de boodschap!

We hadden heel wat producten die al een jaar onaangeroerd in de kast stonden. Ik koop regelmatig eens nieuwe shampoo en schoonheidsproducten. Maar die durven wel eens tegenvallen. Ik hou ze dan bij uit schuldgevoel. Vaak moet ik na een jaar constateren dat ze daar nog steeds onaangeroerd staan. Dus heb ik grote kuis gehouden, zodat er terug wat plaats is. Resultaat: 2 volle zakken om weg te gooien of te geven. En overzichtelijke schuiven en kasten!

Drawer organizer

Organizer Drawer

 Cabinet Bath room

Ik heb mij alvast voorgenomen om in het vervolg iets selectiever te kopen en producten die voor ons niet werken meteen weg te geven of te gooien. Helemaal mee met de KonMari-methode 😉 .

 

Over de KonMari-methode

De laatste tijd lees ik op blogs veel over de KonMari-methode om je huis te organiseren. Volgens deze methode koop je enkel dingen die je blij maken (‘does it spark joy?’) en hou je in je huis ook enkel zaken bij die je blij maken. Ben je dus niet langer fan van een schoonheidsproduct, kledingstuk of boek? Geef het dan weg. Want anders heb je bijvoorbeeld een badkamerkast die uitpuilt met dingen die je niet gebruikt 🙂 .

Ik ben (nog) geen fervente KonMari-aanhanger, daarvoor moet ik eerst haar hele boek lezen. Maar dat wegschenken (of weggooien) als iets geen dienst meer doet, probeer ik nu al toe te passen. Want die ruimte die je terugkrijgt vind ik heerlijk!  Ik weet alleszins al wat ik op mijn leeslijstje zet voor deze zomer.

 

Welke organisatietrucjes gebruik jij in je badkamer? Deel ze hieronder!

Handtekening

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wil je geen blogposts missen en regelmatig interieurtips en promoties ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

4 gedachten over “Een kleine badkamer die toch werkt (voor een gezin van 4)”

  1. Veel leuke tips. Volgende keer in de Ikea weet u k al wat in de kar beland. Hier gaat onze toekomstige badkamer ook ongeveer die grote hebben. Manlief verklaarde me al gek dat ik er een commode in wou.

  2. Interessant!! Ik pluis mijn kasten ook regelmatig uit. Het zuignapmandje viel er bij ons altijd af (midden in de nacht meestal:/), dus ligt het ergens in de kast. Na jouw uitleg wil ik het wel eens opnieuw proberen op te hangen 🙂

Reacties zijn gesloten.