Decoratie & DIY

Lentekriebels in huis

 

painted jars & bottles - pastels - flowers - spring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breng de lente in huis met flessen en potten in pastelkleuren.

.

 

 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij mag de lente komen. Terwijl ik dit schrijf, schijnt de zon heerlijk binnen en kan ik de lente bijna voelen. De maand februari was een natte maand, dus ging ik op zoek naar een manier om de zon toch in huis te brengen.

 

Op Pinterest kwam ik heel wat toffe ideeën tegen voor lentedecoratie. Vooral de geverfde ‘Mason-jars’ (inmaakpotten) spraken mij aan. Ik besloot het erop te wagen en zelf potten & flessen te verven in lentekleuren.

 

Eindresultaat?

Het was eerst wat zoeken naar de juiste verftechniek, maar het kwam wonderwel goed.


De geverfde potten en flessen stalde ik uit op mijn wandplanken. In elk ‘vaasje’ stak ik een tulp.


Als ik nu voorbij mijn lentewand loop, word ik instant vrolijk :-). Missie geslaagd!

Painted bottles springGallery wall springwall art - spring - gallery wall - easter eggsPainted jars on tablePainted jars .jpg

 

Wat heb je nodig?

Potten & flessen

Je kunt inmaakpotten kopen, of doen zoals ik: ik verzamelde gewoon al onze lege glazen flessen en potten in huis en selecteerde de mooiste om aan de slag te gaan.

Empty-jars

 

Zorg wel dat de potten proper, vetvrij en ontdaan zijn van etiketten en eventuele lijmresten.

 

Tip: om lijmresten te verwijderen kun je er best een beetje baby-olie met een kompres op aanbrengen. Laat het 5 minuutjes intrekken, en dan komt de lijm er zo af. Spijtig genoeg ontdekte ik dit truucje pas nadat ik mijn nagels vernield had bij het afkrabben van de lijm 🙂 )

Verf & vernis

Ik kocht decoverf & matte vernis bij Action en verfstaaltjes in pastelkleurtjes bij Brico: roze, geel en verschillende tinten turkooisblauw.

 

Tip: het is mooi om binnen 1 kleur met verschillende tinten te werken. Van licht naar donker. Dat kun je eenvoudig door je basiskleur met wit te mengen in verschillen afsluitbare potjes. Maak voldoende hoeveelheid van jouw ‘zelfgemengde’ tint voor een tweede of eventuele derde laag (en sluit het potje steeds goed af zodat de verf niet uitdroogt.)

 

Ik probeerde 2 technieken uit

Techniek 1: De potten langs de buitenzijde verven

Dit bleek de eenvoudigste techniek te zijn, omdat de afwerking wat ruwer mag zijn.

Door de potten/flessen langs de buitenzijde te verven krijg je een oude, verweerde look. Bovendien is het gemakkelijker om deze potten/flessen ook te gebruiken als vaasjes, omdat er binnenin geen verf is en ze dus waterbestendig zijn.

 

 1. Verf de buitenzijde van de pot/fles in een kleur naar keuze.
  Verdun de verf zeker niet met water. De verf moet zo dekkend mogelijk zijn.
  Ik gebruikte gewoon een dik penseel. Maar je kunt ook verf in een spuitbus gebruiken.
 2. Laat de verf drogen (volg hierbij de droogtijd van je verf)
 3. Breng een tweede laag verf aan
 4. Is ook de tweede laag verf droog? Dan kun je eventueel de verf lichtjes afschuren op de punten waar reliëf is. Dat geeft een oude, verweerde look.
 5. Verzegel het geheel met een matte vernis (ook hier zijn meerdere lagen aan te raden).

Techniek 2: de potten langs de binnenzijde verven

Dit geeft een mooi glanzend effect. Minpunt is wel dat het ietsje moeilijker is om ze als vaas te gebruiken omdat ze niet waterbestendig zijn (maar zeker niet onmogelijk). Je moet ook meerdere lagen aanbrengen, dus het vraagt wat meer werk/tijd.

_MG_2394

 1. Verf de binnenzijde van de pot/fles gelijkmatig in een kleur naar keuze.
  Ik gebruikte gewoon een dik penseel.
  Verdun de verf zeker niet met water. De verf moet zo dekkend mogelijk zijn. Je kunt je verf extra dekkend maken door ze te mengen met knutsellijm.
 2. Als de pot helemaal geverfd is, draai je de pot om op een stuk krantenpapier. Zo kan de verf zich gelijkmatig verspreiden.
 3. Laat de verf drogen (volg hierbij de droogtijd van je verf)
 4. Breng een tweede laag en derde laag verf aan
 5. Is ook de derde laag verf droog? Verzegel dan het geheel met een matte vernis (ook hier zijn meerdere lagen raadzaam).

Tip: Potten die langs de binnenzijde geverfd zijn, kunnen niet goed tegen water. Dus als je ze als vaas wilt gebruiken kun je best binnenin een kleiner vaasje (bv. een leeg kruidenflesje, de bodem van een PET-fles, of een op maat geknipt diepvrieszakje) aanbrengen waarin je het water doet voor de bloemen. Of bak de potten in een oven om ze waterbestendig te maken.

Vaas in vaas Onderkant PET-fles in vaas

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wil je geen blogposts missen en regelmatig interieurtips en promoties ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

3 gedachten over “Lentekriebels in huis”

 1. Heel duidelijk beschreven. Het binnenin verven lijkt me wel wat moeilijker dan de buitenkant. Ik kijk alvast uit naar de volgende tips. Paaseitjes?

Reacties zijn gesloten.