Decoratie & DIY

Een warme kerst zonder kerstboom

Ieder jaar kijk ik ernaar uit: 8 december, de dag na mijn verjaardag. Sinterklaas is dan voorbij en dan zet ik mijn kerstboom op. Ieder jaar opnieuw. Zelfs op mijn studentenkot had ik een kerstboom. En ook het jaar dat we de hele maand december op reis waren naar Cuba, had ik een kerstboom.

Maar afgelopen kerst konden we geen kerstboom zetten. Lucie was net geboren en onze living stond vol met een park, verzorgingstafel en de speelgoedkasten van Jules. Plaats voor een kerstboom was er niet meer. Dus moest ik op zoek naar alternatieven…

Een kerstboomgekkie

Ieder jaar kijk ik ernaar uit: 8 december, de dag na mijn verjaardag. Sinterklaas is dan voorbij en dan zet ik mijn kerstboom op. Ieder jaar opnieuw. Zelfs op mijn studentenkot had ik een kerstboom. En ook het jaar dat we de hele maand december op reis waren naar Cuba, had ik een kerstboom.

Ik heb die kerstboomgekte overgeërfd van mijn moeder en die heeft het op haar beurt van haar moeder (die ook steeds een prachtige boom had met oude kerstballen en engelenhaar).

Toen ik nog thuis woonde was onze boom vrij traditioneel: rood, goud, houten hangertjes, etc…  Mijn broer, daarentegen, die wou graag een fel gekleurde kerstboom met ballen in alle kleuren van de regenboog en gekleurde lichtjes. Dus zetten we speciaal voor hem een tweede kerstboom in de hal. Dus je kunt gerust stellen dat we een kerstgekke familie zijn.

Ik kan er echt van genieten om ’s morgens de kerstboom aan te steken. Die lichtjes laten mijn ochtendhumeur op slag verdwijnen en ik kan dan niet wachten om ’s avonds thuis te komen, alle lichten te dimmen, in mijn zetel te kruipen en te genieten van onze kerstboom.

Maar afgelopen kerst konden we geen kerstboom zetten. Lucie was net geboren en onze living stond vol met een park, verzorgingstafel en de speelgoedkasten van Jules. Plaats voor een kerstboom was er niet meer. Dus moest ik op zoek naar alternatieven.

Stap 1: inspiratie voor alternatieve kerstdecoratie

Op pinterest vond ik heel wat leuke alternatieven. Ook de Ikea-site bracht mij op ideeën. En voor ik het wist had ik een plan om het gebrek aan kerstboom goed te maken. Ik zou een kerstballenslinger maken, overal lichtjes hangen en ons keukenraam versieren.

PH129687-680x916af29f75a215bd24306e16b7349b51ec6      ccc008b1c1542f5ef8599145baa23594

Kerstballenslinger        Let it snow                Kerstlichtjes Ikea                  www.selinalake.blogspot.be     www.brit.co

 

Stap 2: materiaal bijeen sprokkelen

Nu ik een plan had, dook ik de kelder in om te zien wat ik van mijn bestaand materiaal kon gebruiken. Conclusie: het meeste had ik al. Raffia en kerstballen voor de slinger, een krijtstift voor mijn raamtekening, kerstlichtjes en een ladder. Maar ik ontbrak nog wat zachtroze ballen voor de kerstslinger.

Arnout speelde daar op in met zijn verjaardagscadeau: een shoptegoed van 150 euro voor Ikea. Dus zo kwam het dat we op mijn verjaardag met 2-weken-oude Lucie een uitstapje maakten naar de Ikea. Daar kocht ik enkele roze en witte ballen en blauwe pompoms bij om mijn collectie wat aan te vullen. In de Wibra vond ik nog wat houten hartjes.

 

Stap 3: ideeën uitvoeren

 

 

Kerstlichtjes

Ik had nog verschillende sets kerstlichtjes. Ik verspreidde ze over onze gelijkvloers. 

_MG_2039Een ladder die we normaal op onze slaapkamer hebben staan, zette ik nu onderaan de trap en versierde die met zilverkleurige stervormige lichtjes

_MG_2029onze schilderijhouders boven onze zetel, versierde ik met 2 slingers goudkleurige sterlichtjes

_MG_2065een dienblad met kaarsen versierde ik met een dennenappel-lichtslinger

 

Kerstballenslinger

Voor de kerstslinger nam ik wat zalmroze rafia en maakte er om de 5 à 10 cm knoopjes in. Deze knoopjes dienden als veiligheidsbuffer zodat de kerstballen niet tegen elkaar zouden botsen. Daarna bond ik de kerstballen (gouden, roze, witte en dieporanje), pompoms en hartjes aan de slinger. Sommige groepeerde ik wat, dan liet ik weer wat ruimte. Ik volgde ook geen vast patroon, zodat het een beetje speels bleef. Vervolgens bond ik mijn slinger aan onze trapspijlen.

 

_MG_2055 _MG_2046

 

Let it snow

IMG_1921Met een krijtstift (van de Ava-winkel) tekende ik stippen op mijn raam en schreef op de binnenkant van het raam) in spiegelschrift ‘Let it snow’ op het raam (zodat je het van buitenaf in de juiste richting kon lezen). Al geluk is deze stift gemakkelijk af te wassen, want het nam 3 pogingen om tot dit resultaat te komen.

 

Missie geslaagd?

Tot mijn eigen verbazing moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn kerstboom niet heb gemist. Ik had namelijk ook kerstballen en kerstlichtjes waar ik naar kon kijken. Ik heb wel 3 zaken geleerd:

  • een kerstslinger aan de trap is heel mooi, maar niet helemaal kidsproof. Zorg dat je ballen goed bevestigd zijn. 1 oudere bal sneuvelde, recht in het park van Lucie. Er vielen geen gewonden :-).
  • volgende keer voorzie ik ook een mand voor de pakjes. Tijdens het kerstfeest mistte ons bezoek een centrale plaats waar je pakjes kon leggen?
  • ik moet nog werken aan mijn spiegelschrift 🙂

Zo dat was het voor mijn alternatieve kerstdecoratie. Misschien haal je er wat ideeën uit voor je eigen kerstdecoratie.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wil je geen blogposts missen en regelmatig interieurtips en promoties ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Reacties zijn gesloten.