Eet- & woonkamer, Kinder- & slaapkamers

Een open leefruimte: waar zet je toch al dat speelgoed?

Huisjethuisje || Blog & interieurstyling || Organisatie || Een open leefruimte: waar berg je al dat speelgoed op?

Onze gelijkvloers is vrijwel helemaal open. Heel gezellig, maar wel een uitdaging als je kinderen hebt. Want wij hebben geen speelzone die je kunt afsluiten. Bij ons staat het speelgoed gewoon verdeeld over de hele leefruimte. Hoe zorg je er dan voor dat het speelgoed de leefruimte niet overneemt? Vorige week deelde ik al mijn inzichten die het mij gemakkelijker hadden gemaakt om de juiste opbergmethode te kiezen voor het speelgoed. Vandaag beschrijf ik CONCREET hoe ik dat nu doe: het speelgoed zo opbergen dat de kinderen ermee spelen én dat het toch rustig en stijlvol blijft in de leefruimte.

 


 

Hoe het ervoor was…

_MG_5456

 

Bij ons was het een proces van vallen en opstaan. Toen we pas verhuisden hadden we in onze tv-hoek vooral (goedkope) speelgoedopbergkasten van Ikea staan, met daarop de tv: goedkoop en handig (want al het speelgoed kon er in).  Nadeel was, dat ik er ’s avonds echt onrustig van werd. Al die felle kleurtjes recht in mijn gezichtsveld.

 

Hoe het idealiter zou moeten zijn

Ik heb lang nagedacht over wat wél een werkbare oplossing zou kunnen zijn. Investeren in gesloten kasten op maat? Werken met open kasten en leggers? … Ik zette wel honderd inspiratiebeelden op mijn Pinterestbord.

Ideaal is als je in je leefruimte een hoek of nis hebt, waarin alle speelgoed kan staan. Zo eentje met een schuifdeur, zodat het open kan staan als de kinderen spelen. En terug toe kan, wanneer ze gaan slapen zijn. Dat moet toch zalig zijn hé?!

 

Homebunch.com-playarea-openplanliving

 

Helaas pindakaas. Wij hebben geen ruimte om een grote afsluitbare speelhoek te maken. Dus na lang zoeken vormden onderstaande 2 beelden de inspiratie voor onze leefruimte.

 

Jep, je ziet het goed: open kasten. Ik hoor je al denken “Ja, maar wordt dat geen rommeltje”?

 

OPEN kasten om speelgoed op te bergen…is dat niet rommelig?

 

Ja open kasten kunnen snel rommelig ogen! En toch koos ik er bewust voor. Want  één van mijn belangrijkste inzichten was dat mijn kinderen niet spelen met wat ze niet zien. Daarom koos ik voor zoveel mogelijk “open” kasten. Zo worden de kinderen herinnerd aan wat er staat en spelen ze ten minste met wat ze hebben. Is dat niet iedere ouder zijn droom?

 

Hieronder lees je hoe ik dat mijn open kasten toch rustig laat ogen.


1. Open versus gesloten kasten

 

Speelgoed-opbergen-kies-open-kasten

 

Open of gesloten kasten. Voor beiden valt iets te zeggen en beiden hebben ook nadelen. Even de voor- en nadelen op een rijtje.

Een open kast…

+ toont ruimtelijker, omdat je erdoor kunt kijken en is dus heel geschikt voor kleinere ruimtes of ruimtes met meerdere functies
+ biedt overzicht en prikkelt kinderen dus om te spelen wat erin ligt
+ heeft meer persoonlijkheid, omdat je snuisterijen en memorabilia kunt uitstallen
– kan snel rommelig lijken

Een gesloten kast…

+ is handig om visueel onaantrekkelijke zaken op te bergen
– biedt minder overzicht
– heeft geen ruimte om snuisterijen uit te stallen en oogt daardoor soms steriel
– kan een ruimte smaller doen lijken en een tunneleffect creëren ( zeker in een lange ruimte)

Tip: de kunst ligt erin om in je ruimte een mix van beide soorten te hebben: open én gesloten kasten. Zo kun je visueel onaantrekkelijk zaken uit het zicht opbergen. De zaken die gezien mogen worden of in het gezichtsveld moeten liggen, kunnen dan in de open kasten.

 


2. Hou open kasten rustig met “mooie” opbergers

Speelgoed-opbergen-gebruik-mooie-opbergers

Ik voorkom dat mijn open kasten rommelig ogen, door zoveel mogelijk speelgoed te groeperen in decoratieve mandjes en opbergboxen. De meeste van mijn opbergers zijn bovenaan open of semi-transparant, zodat je nog steeds kunt zien wat erin zit. Voor Jules, die kan lezen, gebruik ik soms gesloten opbergers met een label.

Tip: Je vindt deze kleine opbergers in alle vormen, maten, kleuren en materialen. Bepaal eerst wat het beste in jouw interieur passen. En ga dan op zoek. Winkels zoals Kwantum, Hema, Ikea, Action, H&M, Zara, …. hebben een groot gamma aan goedkope en decoratieve opbergers. Meestal kun je ze ook online bestellen. Handig!

 

3. Voeg extra “rust” toe met planten en bloemen

Speelgoed-opbergen-bloemen-planten-brengen-rust-in-de-chaos

Wie mij op Instagram volgt, zal het al gemerkt hebben. Ik hou van bloemen en planten. Ze zorgen voor een frisse toets, brengen buiten naar binnen…maar brengen vooral rust in je interieur. Ze binden als het ware verschillende hoeken aan elkaar. En hebben nog veel meer voordelen, zoals je hier kunt lezen.

 

Op mijn lage meubels staan dan ook altijd een plant of  vaas met bloemen. Dit hoeft niet duur te zijn, een bosje snijbloemen, wat takjes uit de haag of van een boom uit je tuin, zijn al genoeg om in een onrustige speelhoek, toch wat stijl en rust te brengen.

 

Ik verdeelde het speelgoed over 5 hoeken

 

In onze leefruimte hebben we geen ruimte voor een grote, afsluitbare speelhoek, dus moest ik het speelgoed verdelen over 5 hoeken.

 

1. Kleine speelhoek met open sidetable voor het meest gebruikte speelgoed

Speelgoed opbergen: tv-media-meubel-houten-kratten-op-wielen

 

Aan onze trap hebben we ruimte voor een kleine speelhoek. Daar staat een sidetable met legplank, van steigerhoutenmeubelshop.nl. Hier bevinden zich de dingen die “uitgestald” moeten staan, zoals het speelhuis en de piramide. Daarnaast staan er ook wat kleine opbergdozen met speelgoed waarmee vaak gespeeld wordt. Voor de kast ligt een tapijt, waarop de kinderen kunnen spelen.

 

2. Tv-hoek met open mediameubel mét opbergbakken voor blokken en puzzels

 

Speelgoed opbergen: tv-media-meubel-houten-kratten-op-wielen

In onze tv-hoek vervingen we de speelgoedkasten door een withouten tv-meubel van steigerhoutenmeubelshop.nl.* Het meubel is open en je kiest zelf hoeveel vakken je wil en hoe lang en diep die moeten zijn. In & op het tv-meubel hebben we plaats gelaten voor:

  • opbergdozen met de DVD’s voor de kinderen
  • een legplank voor de DVD-speler en digicorder
  • een mand voor de Wii-spelletjes
  • 4 semitransparante opbergbakken van Ikea voor de blokken, puzzels, Clickx…
  • 2 houten kratten op wielen voor Lucie haar speelgoedDe kinderen kunnen gemakkelijk aan hun speelgoed, spelletjes en DVD’s. En door de mooie opbergers oogt het toch stijlvol en rustig voor ons.

 

3. De eethoek met apothekerskast met veel opbergruimte voor knutselgerief en gezelschapsspelletjes

apothekerskast met veel plaats om speelgoed in op te bergen

In de eethoek staat een grote apothekerskast, die we meenamen uit ons vorige huis. Onderaan heeft de kast 2 afgesloten ruimtes met legplanken. Bovenaan heeft ze 8 legplanken. Dus flink wat opbergruimte.

In het gesloten gedeelte staan de zaken waarvan ik niet wil dat Lucie er eigenhandig aan kan: verf en knutselgerief en Jules zijn speelgoed waar ze niet aan mag komen.

In het open gedeelte staat wat er veel gebruikt wordt: potloden, stiften, gezelschapsspelletjes, … Wel heb ik wat moeten uitproberen alvorens ik een kindvriendelijk, maar visueel rustig opbergsysteem had voor de open legplanken. Daarover meer volgende week.

 

4. Een verkleedhoek met verkleedkoffer/speelbank

 

Opklapbank kan dienen als verkleedkoffer

 

Jules verkleed zich graag, waardoor we 2 kisten vol verkleedkleren hebben. De meest gebruikte zitten in deze speelbank. De andere in een grote opbergkist op zijn kamer.

 

5. De tekenhoek met grote rieten mand voor grote stuks

 

Speelgoed opbergen - opbergmans

Aan onze magnetische krijtwand, staat ook een grote rieten mand. Daarin zitten de grote stuks, zoals een opklapbaar speelhuisje, een tafeltent, bal, etc… . Uit het zicht, maar wel centraal in de ruimte én gemakkelijk bereikbaar voor de kinderen.


Zo, dit was het voor deze week. Ik hoop dat ik met deze post bewezen heb dat je …

  • geen aparte speelkamer nodig hebt (al is het wel handig 🙂 )
  • dat je speelgoed in een living niet alleen kan wegsteken in GESLOTEN kasten, maar mooie OPEN meubels zelfs beter kunnen werken.
  • als je open kasten aankleed met mooie kleine opbergers, planten en bloemen, het geheel niet te druk wordt

Huisjethuisje || Blog & interieurstyling || Organisatie || Een open leefruimte: waar berg je al dat speelgoed op?

Volgende week post ik het laatste deel van deze “Speelgoed opbergen”-reeks. Dan deel ik een aantal lifehacks, trucjes en diy’s om speelgoed of kindergerief mooi op te bergen. Tot dan!

Was dit artikel nuttig? Like het of deel het via Facebook of Pinterest!
Heb je zelf nog tips of vragen, laat het dan zeker weten. 

* In mijn artikel vermeld ik een paar winkels en webshops. Het gaat hier niet om reclame. Ik geef jullie gewoon ter informatie mee waar je deze zaken kan vinden. Kan handig zijn!

Katrien