Badkamer & keuken, Organisatie

De 10 items die écht helpen om mijn keuken georganiseerd te houden

Ik ben dol op onze keuken. Ze is licht en heel praktisch. We voorzagen dan ook heel wat opbergruimte en een groot werkblad. Toch moet ik toegeven dat ze na een tijdje wat ‘rommelig’ aanvoelde. Pinterest en Instagram staan vol met super mooie georganiseerde keukens. Maar wat werkt er nu echt? Dit zijn de 10 organisatie-items die voor ons het verschil maakten.

OM LADES & KASTEN GEORGANISEERD TE HOUDEN

Bakjes om soortgelijke spullen te groeperen

Hopelijk is je keuken rijkelijk voorzien van lades. Want doordat je ze kunt uittrekken, kun je er ook meer in kwijt dan op een legplank. Toch merkte ik dat ook onze lades op een gegeven moment door de hoeveelheid aan spullen onoverzichtelijk werden. Door items per soort te groeperen in bakjes, zijn ze nu een pak meer georganiseerd. Ook in onze koelkast werken we trouwens met dergelijke bakjes.

Als bak kun je een kleine kartonnen doos recupereren. Voor zaken die de bak vuil maken (aardappelen, uien, …), gebruik ik liever plastic bakken.

Op legplanken werk ik met bakjes en mandjes. Die kun je er gemakkelijk uitnemen en nemen wat je nodig hebt. Doorzichtige bakken werken hier het beste – heb ik gemerkt – omdat je dan ook meteen ziet wat erin zit.

Doorzichtige sorteerbakken keuken

In diepe lades werken de witte Variera-bakken van Ikea ook prima. Zo haal ik de koekjes (die per portie apart verpakt worden) nu uit de grote verpakking en doe ik die in een bakje in de schuif. Zo besparen we heel wat plaats en zien we hoeveel we nog hebben. Want vaak zat er nog maar 1 koekje in die grote kartonnen verpakking, zonder dat ik er mij bewust van was.

Bestek- en kleine sorteerbakjes in lades

Ik gebruikte de Stödja-bestekbakken van Ikea niet alleen om onze besteklade te organiseren, maar ook om onze rommelschuif te ordenen. Wat een verschil met vroeger.

Maar ook deze aparte sorteerbakjes van Bol.com werken goed. Handig omdat je dan ze zelf samenstelt volgens je behoeften.

Ikea bestekbak in 1 stuk
Aparte sorteerbakjes

Kruidenrek voor lades

Doorheen de jaren hebben we verschillende systemen geprobeerd om onze kruiden overzichtelijk te houden. 

Kruidenrek lade

In onze huidige keuken hebben we onder het kookvuur een ondiepe schuif, ideaal voor een kruidenlade. Zo heb je de kruiden altijd bij de hand, en blijft je werkblad vrij voor andere zaken. En met een Ikea kruidenrekje blijft de lade overzichtelijk.

Potdekselhouder

Onder ons kookvuur hebben we 2 lades voor potten en pannen. Toen we vroeger deze lades openden, hoorde je de deksels tegen de potten botsen en vielen ze kletterend om. 

Een dekselhouder verhielp dit probleem: de houder houdt de deksels van potten en pannen gescheiden. Zo kun je er gemakkelijk aan én blijven ze op hun plaats.

Potdekselhouder

In elkaar passende sets

Ik kocht de afgelopen jaren steeds sets die in elkaar passen. Zo bespaar je heel wat plaats en frustraties.

Set Brabantia
Pyrex set
Set vershouddozen

Doorschijnende potten en krijtbordlabels

Witte suiker, zelfrijzende bloem en bloem om sauzen te binden… ze trekken allemaal op elkaar. Zeker als ze op hoogte staan en je ze dus niet goed kunt bekijken. Label alles wat onduidelijk kan zijn en je leven wordt een pak gemakkelijker. Krijtbordlabels vind ik het gemakkelijkste,  omdat je het etiket altijd kan uitwissen en opnieuw kan gebruiken.

 

Koop bijvoorbeeld deze doorschijnende voorraadpotten met bijbehorende labels en krijtstift. Of koop gewoon een losse rol krijtbordetiketten

Voorraadpotten met label
Krijtbord-etiket

OM HET WERKBLAD GEORGANISEERD TE HOUDEN

Zaken die je veel nodig hebt tijdens het koken, wil je bij de hand houden. Daarom voorzagen wij in de buurt van ons kookvuur:

Lepelhouder

Enkele vrienden die op bezoek kwamen vroegen hoopvol of onze houder voor houten lepels van Ikea komt. Ik moest ze teleurstellen. Ik vond onze pot op een Frans marktje op 950 kilometer van hier. 

Gelukkig vind je op Bol.com ook heel wat leuke houders voor keukengerei.

TIP: zorg dat je houder mooi past bij de rest van de ruimte. Laat bijvoorbeeld een bepaalde kleur of materiaal dat reeds aanwezig is in de ruimte, ook terugkomen in de houder.

Een snijplankhouder

Deze snijplankhouder van Joseph Joseph past mooi op je werkblad. Ze komt ook in verschillende kleuren en uitvoeringen.

TIP: deze snijplankhouders hebben een mooi design. De plankjes zelf stonden bij ons al snel vol met messneden. We hebben ze intussen vervangen door snijplankjes van Action.

GEBRUIK WANDEN ALS EXTRA OPBERGRUIMTE

Een messenhouder

In ons vorige huis installeerden we deze magneetlijst van Ikea: ideaal om messen op te hangen of kruidenpotjes. Plaatsbesparend en handig, dus verhuisden we hem mee naar ons nieuwe huis.

Wandplank om je werkblad vrij te houden

Ook al hebben we behoorlijk wat werkvlak, het lijkt nooit voldoende. Zeker niet wanneer je met 2 bezig bent in de keuken. Bovendien is onze keuken open. Als je werkblad dan helemaal vol staat met spulletjes, lijkt je woonruimte al snel rommelig.

Daarom hingen we een zwevende wandplank boven het keukenaanrecht. Op deze wandplank hebben we allerlei zaken staan die we vaak nodig hebben, maar ook nog wel decoratief zijn: kookboeken, huishoudrol, EHBO-doos, azijn, pasta, kruidenplantjes…

Onze wandplank werd op maat gemaakt door Het Woontheater. Via Bol.com kan je ook wandplanken in verschillende maten kopen. Zoals deze zwevende eiken wandplank.

Zwevende eiken wandplank

Een ladehaakje voor onze handdoeken

Het klinkt misschien banaal, maar wij probeerden eerst 3 andere systemen uit om onze keukenhanddoeken aan op te hangen: de chauffage, een haakje aan de zijkant van onze keuken, aan de keukengreep van de afwasmachine, etc… Maar uiteindelijk lagen er overal handdoeken, behalve op hun plaats.

 

En toen kwam ik bij Action dit haakje tegen: je haakt het aan het ladefront van een keukenlade en moet je kasten dus niet beschadigen. Nu hangen onze handdoeken daar waar we ze nodig hebben: aan de wasbak.

Helaas zijn de keukenhaakjes niet meer bij Action verkrijgbaar. Bij Bol.com vond ik deze.

Dé belangrijkste tip: ruim eerst op!

Deze 10 items zijn goed, maar geen wondermiddel. Als je té veel spullen hebt, dan zul je altijd plaatsgebrek en rommel hebben.

 

Enkele van deze systemen kocht ik trouwens voor een grondige opruimbeurt.  Maar zonder het verhoopte resultaat. Het is maar pas toen ik eens met de grove borstel door mijn keukenspullen ging en een autokoffer vol keukenspullen naar de kringwinkel bracht, dat die systemen die ik had gekocht, plots hun werk konden doen.

Dus pak elk keukenitem apart vast en stel je de vraag wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt. Kun je het je niet meer herinneren? Dan zul je het waarschijnlijk nooit meer gebruiken en kun je het dus weggeven. En heb je het toch eens nodig? Leen het dan even van buren, vrienden of familie.