Babygirls nursery in pastels - tree wallsticker - bunting - cotton ball lights - ladder
Interieurinspiratie, Kinder- & slaapkamers

Make-over: van jongenskamer naar meisjesbabykamer

In juni kondigde ik het al aan: na de oplevering van Jules zijn nieuwe kamer zouden we meteen starten met de make-over van zijn oude kamer naar een babykamer voor Lucie. Gezien we de kleuren van de muren konden recupereren – en dus niet meer moesten verven – dacht ik dat dat klusje wel snel geklaard zou zijn. Door de mooie zomer en wat pech onderweg heeft het uiteindelijk toch 3 maanden geduurd. Maar nu zijn we klaar! En het resultaat mag er zijn: een échte meisjeskamer in zachte pasteltinten.

 

Het startte allemaal met een moodboard

Tijdens mijn zwangerschap verzamelde ik al heel wat ideetjes voor de babykamer. Dus toen we er in juni aan begonnen had ik al een goed beeld van wat de kamer moest worden. Geen monochrome zwart/wit babykamer zoals nu volop in is, maar een lief kamertje in pasteltinten dat doet wegdromen.

Voor ik aan een kamer begin, verzamel ik eerst heel veel ideeën op een apart Pinterest-bord. Als ik dan bijna aan de ruimte ga beginnen, ga ik heel kritisch door alle ideeën: welke elementen komen steeds terug, wat past er effectief in de ruimte die we hebben en bij de meubels die we al hebben, wat past er binnen ons budget, enz…

In mijn ‘Baby nursery’-Pinterestbord kwamen bijvoorbeeld steeds deze zaken terug:

 • bomen
 • vogels
 • vlinders
 • vlaggen
 • lichtslingers
 • natuurlijke materialen
 • zachte pastelkleuren

Zo wist ik welke ideeën ik echt zou uitvoeren. En daarvan maakte ik een moodboard. Dat is een gemakkelijk hulpmiddel als je bijvoorbeeld kleuren of texturen van accessoires moet kiezen. Zo zie je wat past, en wat niet.

 

Moodboard - nursery - baby - girl - pink - mint - tree - flags - cotton balls

 

Van moodboard naar werkelijkheid: een langere weg dan voorzien

 

Gezien we deze kamer nog maar 2 jaar geleden verfden, bleven de kleuren van de kamer dezelfde. Alleen de accenten veranderen. Een snelle klus dacht ik dus. Maar…

Eenmaal mijn moodboard gemaakt was, ging ik aan de slag. Uren struinde ik van het ene leuke webwinkeltje naar het andere. Op zoek naar dé juiste muurstickers, vlagjes, lichtjes, posters, kaartjes, enz…

Druppelsgewijs kwamen de ‘vondsten’ binnen en werden ze uitgeprobeerd in de kamer. ‘Uitgeprobeerd’ want niet alles wat ik bestelde, bleek meteen te passen. Soms duurt het even alvorens je de puzzel goed hebt. En uitproberen is niet altijd gemakkelijk in een babykamer, gezien baby’s veel slapen en je dus niet vaak de gelegenheid hebt om rustig wat te puzzelen.

 

Zo wou ik een collage maken van miniposters en kaartjes. Mijn aanvankelijk plan was om ze allemaal ingekaderd omhoog te hangen. En omdat ik de vrijheid wou hebben om eerst wat uit te proberen, alvorens ik gaten in de muur zou maken, was ik op het volgende geniale plan gekomen:

 

‘Laat ik de kaders anders met zo’n supersterke montagetape omhoog hangen. Dan kan ik ze nog gemakkelijk verhangen én moet ik Arnout niet lastigvallen om gaten te boren.’ Zo gezegd zo gedaan. Naar de Brico, allerhande systemen van het merk Tesa gekocht en dan aan de slag. Ik had bijvoorbeeld van die wandhaakjes voor fotokaders gekocht. Met dubbelzijdige tape bevestig je die aan de muur en hup je hangt je kader eraan (of toch zoiets). Maar helaas…enkele minuten later donderden mijn zorgvuldig gekozen kadertjes naar beneden en zat ik met glasscherven in een kamer waar een baby van 9 maanden graag rondkruipt.

 

Toen toch tot inzicht gekomen dat we zo’n risico niet kunnen nemen in een babykamer en dus maar voor de klassieke schroeven in de muur moesten gaan. Intussen had ik wél gezien, dat een collage van kleine posters en postkaarten, misschien wel leuker zou zijn zonder kadertjes. En dat ik op de plek waar ik dacht dat die collage ging komen, beter 1 grote poster kon hangen. Voortschrijdend inzicht noemen ze dat ;-).

 

Vooral naar die grote poster heb ik lang gezocht én naar de juiste kader voor die poster.

 

Toen ik EINDELIJK een geschikte poster had gevonden en die toegekomen was, bleek dat die het mooist zou uitkomen in een kader mét passe-partout. En ook daar moest ik dus naar op zoek. Intussen weet ik dat ze bij Action, Blokker, Casa en Leen Bakker geen grote kaders mét passe-partout verkopen. Dan maar naar de oude vertrouwde Ikea. Thuisgekomen bleek de kader stuk gegaan te zijn in de auto en kon ik nog eens terug.

Maar vorige week maandag was ik eindelijk klaar. Kijk je mee naar het resultaat?

 

Transportmuur werd sprookjesbos

 

Jongenskamer transportthema

 

We vertrokken dus van dezelfde basis: het landschap op de accentmuur en de lichtblauwe kleur op de andere muren bleven. Toch slaagden we erin om een totaal andere sfeer te creëren: van een échte jongenskamer in transportthema, naar een échte meisjeskamer.

 

Het werd een sprookjesbos met herten, konijntjes, vogels en vlinders.Ondanks de blauwe muren voelt de kamer nu – dankzij de wandsticker en de vele accessoires – heel dromerig aan.

 

Babygirls nursery in pastels - tree wallsticker - bunting - cotton ball lights - ladder

 

Luchtballonnen werden vlinders

 

Jongenskamer transportthema

Babygirls nursery in pastels - bunting - wallart - deer-butterflies wallsticker

huisjethuisje-nursery-deer-butterflies3

 

Op termijn zal Lucie haar grote bed tegen deze wand staan. Dus lieten we de wandhouder maar hangen.

 

Op de wandhouder staan momenteel een aantal niet breekbare items. Want Lucie’s grijpgrage handjes zorgen er meestal voor dat dit schap al snel leeg is en de inhoud zich op de grond bevindt. De miniposters en postkaartjes bevestigde ik aan de wand met washitape. Al blijkt intussen dat ook die niet veilig zijn voor Lucie. Laten we zeggen dat de kaartjes iedere dag herschikt worden 🙂

 

huisjethuisje-nursery-birdhouse-starlight3

huisjethuisje-nursery-wall-art-washitape-2

huisjethuisje-nursery-birdhouse-starlight

huisjethuisje-nursery-deer-butterflies2

 

Wat kocht ik waar?

 

Ik bestelde mijn lichtslinger op Happylights.be. Eigenlijk wilde ik het liefst de kleuren uit mijn moodboard bestellen, maar die hadden ze op dat moment niet meer. Dus bestelde ik de kleuren die er zo dicht mogelijk bij aanleunden. Alleen bleek bij levering dat het roze echt zo’n kauwgombalkleur had. Na mijn aanvankelijke teleurstelling, bleek dat dat felle roze juist de pit gaf, die de kamer nog nodig had. Dus moest ik de lichtslinger niet terugsturen en maar goed ook, want Happylights bleek geen gratis terugzendbeleid te hebben (de enige webwinkel dat ik tot nu toe tegenkwam dat dat niet heeft trouwens…)

 

 • Herbruikbare wandstickers vlinders – Minimae
 • Poster Hert – Rebecca Jones – Petite Louise
 • Miniposters ‘hert’ en ‘L’ – Printcandy
 • Postkaarten – Bethan Janine – Petite Louise
 • Vogelhuisje – Wibra
 • Boomschijf vogel – Action
 • Sterlamp – Ikea – de sterlamp recupereerde ik van Jules zijn oude kamer en gaf ik een nieuw kleurtje.
 •  

Het dekentje op de stoel is handgemaakt. Een non (ja écht!) – die bevriend is met mijn schoonmoeder – maakte het dekentje en schonk het ons voor de geboorte van Lucie. Mijn schoonmoeder dacht dat ik het misschien te oubollig zou vinden, maar ik vind het echt iets hebben: mooi retro. En de kleuren passen  perfect in Lucie’s kamertje.

Nursery - chair - babyblanket

 

Zo dit was het. Enkel nog de plafondverlichting (de ‘vissenlamp’) aan het plafond vervangen en we zijn helemaal klaar. Wat vinden jullie ervan? Welke kleuren hebben jullie babykamers?

Handtekening

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wil je geen blogposts missen en regelmatig interieurtips en promoties ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

3 gedachten over “Make-over: van jongenskamer naar meisjesbabykamer”

 1. Die vlinder stickers zijn super. Ik moest er nog naar zoeken voor Lynne haar vlinderkamertje, maar weet ze nu dus te vinden 😉

Reacties zijn gesloten.