Eet- & woonkamer

Kinderen en speelgoed… 8 inzichten die mij hielpen om speelgoed beter op te bergen

Speelgoed in je living. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij toch eerder “een noodzakelijk kwaad”. Toen we 5 jaar geleden verhuisden naar dit huis, hadden we geen budget meer over voor een mooie opbergkast. Dus gebruikten we Jules zijn kleurrijke speelgoedkasten als media-meubel én opbergmeubel voor zijn speelgoed. Handig opgelost, maar gedurende jaren, elke avond opnieuw voor mij een doorn in het oog. Al die felle kleurtjes maakten mij onrustig. Na de komst van Lucie, kwam er nog meer speelgoed bij, waardoor ik mij steeds meer begon te ergeren aan al dat speelgoed in onze living. Dus was het tijd voor actie.

 

8 inzichten die mij hielpen om het speelgoed beter op te bergen

Over de tijd heb ik 8 dingen ingezien over mijn kinderen en speelgoed. Hierdoor kon ik beter inschatten wat werkt en niet werkt voor hen. Met die inzichten kon ik op zoek gaan naar een paar opbergoplossingen die voor ons gezin zouden werken én er ook nog eens goed uitzagen.  In deze blogpost vertel ik over die 8 inzichten. In een volgende post zal ik het hebben over de opbergoplossingen die wij hebben voor het speelgoed.

 

 

Inzicht 1: mijn kinderen spelen het liefst in gezelschap

 

In mijn vorige blogposts vertelde ik al over hoe ik Jules zijn speelzolder en hoe ik die organiseerde Jules zijn speelzolder organiseerde. De waarheid is dat Jules, ondanks die geweldige zolder, toch nog vaak beneden speelt. Waar wij zijn. Dus noodgedwongen hebben we toch een paar van zijn favoriete stuks naar beneden verhuisd. Een speelkamer is dus niet altijd dé oplossing.

 

Wordt er dan niet meer boven gespeeld? Jawel, in het weekend speelt Jules regelmatig boven en als er vriendjes komen ook.

Lucie speelt ook regelmatig (met ons) in haar eigen kamer omdat we haar dat willen aanleren. Daarom hebben we bewust wat van haar speelgoed ook boven gezet.

 

 

Inzicht 2: mijn kinderen spelen steeds met dezelfde dingen

 

Mijn kinderen kunnen gedurende weken met dezelfde dingen spelen. Bij Lucie is dat momenteel plasticine, tekenen, puzzelen en buiten spelen. Bij Jules is dat dingen bouwen met Clickx, zijn Playmobil-piramide en zijn voetbalstickers inplakken.

 

Als je dat lijstje bekijkt, heb je maar weinig speelgoed nodig om ze tevreden te houden in de leefruimte. De rest van het speelgoed kan gerust ergens anders staan, zoals in hun slaapkamer, de kelder, etc…. Gewoon af en toe van speelgoed ruilen, en klaar.

 

Inzicht 3: mijn kinderen hebben graag alles zichtbaar

 

Gedurende een hele tijd stond Lucie’s speelgoed zichtbaar en dat van Jules op de hogere legplanken of achter gesloten kastdeuren, zodat zijn zusje er niet aan kon. Ik merkte al gauw dat Jules daardoor niet meer met zijn speelgoed speelde. Uit het zicht uit het hart. Nu Lucie wat groter is heb ik het lievelingsspeelgoed van Jules mee in de open speelkast gezet, waardoor hij daar gemakkelijker naar teruggrijpt.

 

Open kasten en open mandjes werken dus het beste voor mijn kinderen. Zo kunnen ze meteen zien wat erin zit.

 

Inzicht 4: leer kinderen van kleins af aan opruimen

 

Jules is een zalig kind, maar niet de beste opruimer thuis. Waarschijnlijk omdat we het jaren in zijn plaats deden. Daarom heb ik het met Lucie anders aangepakt. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om wanneer Lucie klaar is met spelen, haar eerst te laten opruimen. En daar heeft ze nog nooit een probleem van gemaakt. En hopelijk blijft dat zo! Bij Jules verliep het opruimen dus moeizamer. Tot wanneer ik hoorde dat hij in de na-opvang op school steeds als eerste opruimde, omdat hij dan beloond werd met een koekje… Beloning werkt bij hem heel goed. En dat bracht mij op een idee.

 

Jules vroeg al een tijdje wanneer hij zakgeld zou krijgen. Hij is nu 7,5 jaar en we willen hem de waarde van geld bij brengen. Sinds 2 weken hebben we een zakgeld-systeem. Voortaan krijgt hij elke zondag 50 cent, op voorwaarde dat hij zijn speelgoed opruimt, meehelpt met de tafel af te ruimen en zijn huiswerk zonder morren maakt. Doet hij het een week minder goed, krijgt hij minder zakgeld. Doet hij meer dan afgesproken, krijgt hij ook wat meer. Hij is gemotiveerd begonnen, nu hopen dat het blijft.

 

Inzicht 5: we vragen te veel speelgoed

 

Wanneer Jules jarig is houden we 2 feestjes. Eentje voor de familie en eentje voor de vriendjes. En de genodigden vragen natuurlijk waar ze de jarige plezier mee kunnen doen. De eerste jaren zorgde ik voor lijstjes zodat iedereen een apart cadeautje kon voorzien. Waardoor mijn huis plots vol stond met nieuw speelgoed. En Jules was soms weken later nog pakjes aan het openmaken. Herkenbaar?

 

Sinds vorig jaar pak ik het anders aan!

 

  • Voor de verjaardag vragen we aan familie om samen te leggen voor 1 groot cadeau: een fiets, een Lego-trein, een tablet, een Planckendael-abonnement, etc… Slechts 1 cadeau en je hebt zelf in de hand wat het wordt en welke afmetingen het heeft. Aan de klasgenootjes vragen we een bon van de speelgoedwinkel. Jules mag daarmee in de week van zijn verjaardag 1 (groter) cadeau kopen. De rest van de tegoedbons mag hij dan in de loop van het jaar opmaken voor Wii-spelletjes of ander kleiner speelgoed.
  • Voor sinterklaas krijgt hij 1 groter stuk en een gezelschapsspelletje.
  • Voor kerst vragen we een doe-activiteit (uitstapje, cinema, bowling, schaatsen …) of nuttige dingen zoals een leuke onesie of kamerjas.

 

Inzicht 6: we kopen te veel speelgoed

 

Kinderen spelen vaak maar enkele maanden met een stuk. En toch zijn we geneigd om het altijd maar te kopen, en nog liefst nieuw. Toch eigenlijk te zot voor woorden?!

Waarom wisselen we niet wat vaker speelgoed met vrienden of buren? Of lenen we speelgoed uit bij een speelotheek? Op deze link vind je alvast een lijst van de speelotheken in Vlaanderen. En het zijn er veel meer dan je zou denken!

 

Inzicht 7: we houden teveel speelgoed bij

 

Het lijkt wel een constante stroom…speelgoed dat je huis binnenkomt. Doorgekregen van familie, gekocht op een rommelmarkt (“Want voor die prijs kun je dat toch niet laten staan?”), gekregen bij een Happy Meal, gewonnen op de kermis…HET STOPT NIET! Het is dus belangrijk dat je regelmatig ook dingen weg doet. Probeer volgende regel te hanteren: voor elk ding dat er bijkomt, moet er één weg.

 

Ik weet het: soms is het pijnlijk dat er niet meer gespeeld wordt met een stuk dat veel geld heeft gekost. En dan ben je geneigd om het toch maar bij te houden. Misschien voor familie? Misschien voor als er ooit kleinkinderen zijn?
Maar eerlijk? Het opbergen van speelgoed waarmee niet meer gespeeld wordt, neemt veel plaats in. Plaats die je nodig hebt om iets anders op te bergen.

Ik hou enkel het speelgoed bij waarvan ik denk dat Lucie er nog mee zal spelen. De rest doe ik weg. Ik probeer zo weinig mogelijk bij te houden voor later.  Daar hebben we gewoonweg de ruimte niet voor. Dure stuks verkoop ik door of geef ik aan vrienden. Anderen helpen…dat geeft écht een goed gevoel. En later, wanneer we grootouders zijn, kunnen we tweedehands weer gemakkelijk speelgoed aankopen toch?

 

Inzicht 8: het speelgoed organiseren is iets wat je regelmatig moet doen

 

Zoals gezegd kunnen mijn kinderen soms weken met hetzelfde spelen. En dan leren ze iets nieuws, of krijgen ze iets nieuws, en spelen ze plots met totaal andere zaken. Dat is het moment dat je even de speelkast moet bekijken. Wat kan er weg? Wat kan er even verhuizen naar de kinderkamers? Ik doe deze oefening een paar keer per jaar: wanneer hun verjaardag of eindejaar nadert, wanneer ik merk dat de kasten uitpuilen, of als ze uitgekeken zijn op hun speelgoed.

Het speelgoed waar niet meer mee gespeeld zal worden, verdeel ik over 4 stapels:

 

  1. Weggeven: vrienden of buren met jongere kinderen kunnen vaak jouw spullen nog gebruiken.
  2. Verkopen op 2dehands.be. Dit doe ik met spullen die minstens 10 euro kunnen opbrengen.  Dat heeft al heel wat opgebracht. De opbrengst gaat trouwens in de spaarpot van de kinderen. Een enorme motivator voor Jules.
  3. Kringloop: wat ik niet kan verkopen of wegschenken én nog goed is, gaat naar de kringloop om een ander kindje mee gelukkig te maken
  4. Vuilbak: kapot speelgoed gaat weg

Speelgoed - hoe opbergen - 8 inzichten

 

Dit was het voor deze blogpost. Deze 8 inzichten hebben mij echt geholpen om een opbergsysteem voor het speelgoed uit te dokteren dat werkt. Want je kan een mooie kast op maat maken om al het speelgoed in op te bergen. Maar als het niet op maat is van je kinderen, of je hebt gewoonweg té veel speelgoed, dan zal de kast niet werken. Ik ben wel benieuwd of jouw bevindingen overeenkomen met die van mij. Heb jij nog andere inzichten? Deel ze hieronder!

Was dit artikel nuttig? Like het of deel het via Facebook of Pinterest!

 

Katrien