Interieurinspiratie, Tuin

Een houten loungeset voor een beperkt budget? Het kan!

In april schreef ik een blogpost over 6 low-budget-items om je terras op te frissen. Wat ik toen nog niet wist, dat dit het jaar zou worden dat we EINDELIJK ons terras eens goed zouden aanpakken.

Hoe het allemaal begon

Het begon eigenlijk allemaal met onze oude tuinkast. Die had het begeven tijdens deze stormachtige winter. Dus moesten we op zoek naar vervanging. Ik wist dat ik  voor een hoge houten kast wou gaan. Maar om een beter idee te krijgen van het exacte formaat, het hout en de afwerking wilde ik eerst een grondplan uittekenen van ons toekomstig terras en een moodboard van de materialen die we zouden laten terugkomen. Dus zo gezegd, zo gedaan.

Toen Arnout vroeg waarmee ik bezig was, voelde hij de bui al hangen. Want hij kent mij. Eenmaal er een plan in mijn hoofd zit, is het zeer moeilijk om het proces op pauze te zetten. En hij had gelijk :-). Het moodboard was zo veelbelovend, dat ik steeds vaker wenste dat we het budget hadden om toch eindelijk ons terras mooi en kwalitatief in te richten. Dus bekeken we welk budget we eventueel dit jaar konden/wilden besteden aan ons terras.

Het budget

We kwamen op een budget van 700 euro uit. Hiermee zouden we een nieuwe tafel, tuinbank, zitkussens én stoelen moeten kopen.

 

En nog eens 250 euro voor een tuinkast die we met ecocheques zouden betalen.

 

 

En wat bleek enkele dagen later? Het is perfect mogelijk om een complete nieuwe, houten tuinset, waterbestendige tuinkussens op maat én  kwalitatieve tuinstoelen te kopen voor een bedrag van 700 euro. Als je er zelf maar wat tijd in wil steken.

 

 

Hoe we dit aanpakten, lees je hieronder!

Mijn eerste stap om aan de inrichting van een nieuwe ruimte te beginnen is inspiratie opdoen. Ik struin het web en Pinterest af en zet alles op een apart Pinterestbord.  Vervolgens bekijk ik dit bord en welke kleuren, materialen, meubels steeds terugkomen. Deze gemeenschappelijke elementen vat ik samen in een moodboard, zoals hieronder.

Wanneer ik een ruimte inricht met nieuwe meubelen, teken ik altijd een grondplan uit. Een grondplan laat toe om in te schatten hoe je de meubels het beste kan schikken en welke afmetingen ze mogen hebben.

Vervolgens zet ik het plan om naar 3D. Zo krijg ik een beter zicht of de meubels in proportie zijn tot de ruimte en of je je nog vlot kan voortbewegen. Zo koos ik ervoor om de houten loungebank rechtstreeks aan de eettafel te zetten. Zo kan ze dienen als relaxplek én als eetbank. 

Zoals gezegd was ons budget beperkt: 700 euro voor een nieuwe tuinset (incl. tuinkussens) en 250 euro (in ecocheques) voor een tuinkast.

 

Toen ik op zoek ging naar houten tuinmeubelen, kwam ik al gauw enkele sites tegen die houten bouwpakketten aanboden voor een zeer voordelige prijs. 

Je kiest je meubel online op foto, geeft de maten door en kiest of deze geschuurd en voorbehandeld moeten zijn of niet. Om de prijs te drukken kozen wij ervoor om zoveel mogelijk zelf te doen.

De tuinkussens zijn op maat gemaakt door maatkussens.be. Je kiest zelf de maat, kleur, kwaliteit en afwerking. Een gebruiksvriendelijke online planner helpt je daarbij. Ben je niet zeker van de kleur of stof? Dan kun je gratis een staal laten opsturen! Handig hé.

Tip: Ik heb gewacht tot wanneer de bank in elkaar stak om de tuinkussens te bestellen. Zo was ik zeker van de maat en de kleur die het beste bij de set zou passen!

We kregen een pallet met houten planken, schroeven en plannetje! Hiermee gingen we zelf aan de slag. Met veel werk en geduld is dit op een week tijd gelukt.

 

 

Waren wij blij dat Arnout 5 jaar voor Festool (een professionele gereedschapsfabrikant) heeft gewerkt en we dus over een professionele schuur- en schroefboormachine beschikten. Want de planken waren zo ruw, dat handmatig schuren zeer pijnlijk (en tijdrovend) zou geweest zijn. En om de bank in elkaar te steken moest je je in de gekste bochten wringen. Een boormachine met hulpstukken die het mogelijk maken om vanuit verschillende hoeken te boren, is dan geen luxe!

1. Schuren

  • De planken schuurden we eerst machinaal met schuurpapier van korrel 80. Vervolgens werkten we de planken af met een korrel 120.
  • Tijdsbesteding: 6 uur voor tafel en bank

 

2. Beitsen

  • Ik bracht 2 lagen witte tuinmeubelbeits aan van Xyladecor ( samen zo een 4 liter)
  • Tijdsbesteding: 7 uur voor tafel en bank

3. Monteren

  • Om beide meubels in elkaar te zetten moest Arnout een 100-tal gaten voorboren en vervolgens schroeven in draaien.
  • Tijdsbesteding: 9 uur

Het eindresultaat

Al tijdens de opbouw zagen we dat het goed zat. Maar helemaal afgewerkt is het echt prachtig! Wat zijn we blij met onze ruime bank, waar we met het hele gezin op kunnen. Dit is in de zomer onze favoriete plek om ’s avonds nog wat na te babbelen. Of lekker weg te kruipen met een boek.