Interieurinspiratie

Planten in huis: 8 tips om je planten gezond te houden

Planten zijn helemaal in. Maar wat als je geen groene vingers hebt? Met deze 8 tips lukt het wel!

 


Maar ik heb geen groene vingers…

Euh ik tot voor kort ook niet, moet ik toegeven. Ik ben er ooit in geslaagd, toen ik de planten moest verzorgen van vrienden die op reis waren, om meerdere van hun planten te verzuipen. Dus geloof me…ik weet van waar je kunt komen.

Met de jaren ben ik er wél beter in geworden. Het begon 7 jaar geleden, bij de geboorte van Jules: we kregen van mijn schoonzus een geboorteboom dat mooi met Jules moest meegroeien…van stress gesproken!!! Iedere winter is het weer wikken en wegen of we hem buiten laten staan, of toch binnen zetten. Maar kijk… na 7 jaar staat hij niet alleen nog overeind, maar is hij ook mooi gegroeid.

 

Huisjethuisje - olijfboom - geboorteboom

 

Twee jaar later – toen we naar ons nieuwe huis verhuisden – kregen we van familie en vrienden verschillende planten als welkomstgeschenk. En ook die hebben het overleefd.

 

De laatste jaren heb ik de plantenmicrobe écht te pakken: ik kan geen tuincentrum meer binnenlopen, zonder met een plantje thuis te komen. Hierdoor staan er intussen overal in huis wel planten. Sommige overleven goed, andere minder en dan zoek ik gewoon op wat ik volgende keer anders moet doen.

8 tips om je planten gezond te houden:

 

1. Begin klein om vertrouwen te winnen. Kies bijvoorbeeld plantjes uit die weinig onderhoud vragen: een cactus, sanseveria of een luchtplantje. Of neem iedere week een bos snijbloemen mee van de winkel. Ook dat brengt groen in huis.

 

2. Vraag raad in het tuincentrum: beschrijf de ruimte waarin je plant zal staan: of er veel direct zonlicht is of juist weinig, of het een droge of vochtige ruimte is, wat je zelf ziet zitten qua onderhoud, enz… Zij kunnen je helpen om de juiste plant te kiezen.

 

3. Verpot je plantje van het kweekpotje naar een grotere bloempot waar het ruimte heeft om te groeien. Zorg ook bij voorkeur dat het overtollige water weg kan, zodat de wortels niet kunnen rotten. Terracotta-potjes zijn daar heel geschikt voor, die hebben onderaan een gaatje en komen met een schaaltje waar je het potje op kan zetten. En de terracotakleur contrasteert ook nog eens mooi met heel wat koele kleuren.

 

Huisjethuisje.com - terracotta - bloempotten

 

4. Lees de instructies. Vaak bevat het plastiek kweekpotje een naam en enkele onderhoudsinstructies: hoeveel water je moet geven, hoeveel licht het nodig heeft, om de hoeveel weken je voeding moet geven, etc… Ken je enkel de naam van de plant, dan kun je op internet instructies terugvinden. Bijvoorbeeld op 123kamerplanten.com

 

Huisjethuisje - urbanjungle - planteninstructies

 

5. Geef elke plant een naamlabel met instructies over hoe vaak ze water moeten krijgen en hoeveel. Ik vond zo’n labels vorig jaar bij Flying Tiger.

 

6. Duid een vaste dag aan om je planten te verzorgen. Ik doe bijvoorbeeld elke zondag een ronde van alle planten in huis: water bijgeven waar nodig, dode bladeren verwijderen…

 

7. Geef niet té veel water. Ik ben niet de enige die planten heeft laten verzuipen. Blijkbaar is het doodsoorzaak nr 1 bij planten. Dus lees goed de instructies.

  • Bij planten die veel vocht nodig hebben moet je de grond altijd vochtig houden (maar niet drijfnat!).
  • Bij planten die gemiddeld vocht nodig hebben, moet je de grond enkele dagen uitdrogen voor je opnieuw water geeft.
  • Bij planten die weinig vocht nodig hebben, moet je de grond enkele weken laten uitdrogen.

8. Geef niet té veel voeding. Kamerplanten hebben weliswaar voeding nodig om te groeien, maar ook hier mag je niet te veel geven. Té veel voeding is dodelijk. Bij twijfel geef je dus beter geen plantenvoeding. Planten hebben vooral voeding nodig wanneer ze groeien. Dat is van maart tot oktober. En indien de plant net is aangeschaft of verpot kun je best 2 maanden wachten met bemesten. Want verse potgrond bevat voldoende meststoffen.

 

Ik hoop dat deze tips je al meer vertrouwen geeft om planten te kopen en te verzorger. Want er zijn heel wat goede redenen en heel wat manieren om planten in huis te halen. 

Op www.123kamerplanten.com vind je trouwens nog veel meer tips over planten en hun verzorging. Heb jij nog een gouden tip? Laat het hieronder weten!

 

Katrien