Kleine hal - nis - zitbankje - zelfgemaakte kapstokken
Inkomhal, Interieurinspiratie

Onze hal: klein, maar functioneel

 

Onze hal was één van de eerste ruimtes die we hebben ingericht, omdat die klein is en we dus snel op zoek moesten naar een manier om onze jassen, schoenen en sjaals te organiseren. Onze hal is klein (minder dan 2 m²), maar wel hoog. Die ruimte wilden we optimaal benutten.

Tijdens de renovatie hadden we al een nis laten maken, om hier op termijn een ingemaakte kast te maken. Maar Pinterest bracht mij op andere ideeën :-). In onze nis wou ik een zitbankje (om gemakkelijk schoenen aan & uit te doen), legplanken (voor de schoenen) en kapstokken van oude deurknoppen maken.

 


Hoe gingen we te werk?

“Dit kan niet zo moeilijk zijn”, dacht ik. Arnout, die zoals gewoonlijk het werk moest uitvoeren, dacht er anders over :-). Hieronder de stappen die we ondernamen. Gezien Arnout het technische werk heeft gedaan, heb ik hem gevraagd om zijn deel van het verhaal te schrijven. Onderaan deze blogpost vind je zijn technische uitleg voor als je effectief aan de slag gaat.

 

 1. Eerst behingen we de nis. Dat deden we met behangpapier van Eijffinger dat we nog over hadden van onze woonkamer.cropped-kapstok.jpg
 2. Voor het hout van de kapstok recupereerden we het hout van een pallet. Vervolgens overschilderden we die met een lichtgrijze verf die we nog over hadden._MG_1989
 3. De oude deurknoppen vond ik online. Een speurtocht op Google bracht mij naar meerdere websites. Uiteindelijk viel mijn keuze op deze site: http://www.porseleinenknoppen.nl, omdat ze heel veel keuze hebben.

  De deurknoppen waren heel mooi, maar iedere deurknop kwam met een moer om ze vast te draaien. Hoe we dat oplosten lees je in Arnout zijn verslag onderaan._MG_1968

 4. Voor de legplanken viel onze keuze op de LACK-wandplank van Ikea. Omdat je die kunt ophangen met verborgen bouten. Arnout moest die dan nog wel verzagen op de juiste afmetingen.

Nu was onze structuur klaar en konden we onze spullen organiseren.

 

Hoe we onze hal organiseerden

We moeten heel wat kwijt in onze kleine hal: jassen, schoenen, sjaals, rugzakken, fietshelmen en een buggy (klinkt waarschijnlijk voor velen herkenbaar). Daarom gaven we alles zo veel mogelijk een vaste plaats.

 

 1. Jassen: voor de jassen van de kids hebben we een lage (zelfgemaakte) kapstok, waar ze zelf aan kunnen. Onze jassen hangen aan hogere (gekochte) Ikea-kapstokken.
  _MG_1974
 2. Sjaals, mutsen, wanten, …Ik liet voor ieder gezinslid een gepersonaliseerd linnen zakje maken op de Hema-website. Hierin vinden ze hun sjaals, mutsen en wanten. Sindsdien verloopt onze ochtend een stuk minder chaotisch._MG_1977_MG_1970
 3. Schoenen: voor de kinderen voorzagen we een apart schoenenrek op hun hoogte, zodat ze zelf schoenen kunnen nemen en aandoen.
  Onze schoenen staan op de legplanken in de nis. De schoenen die we veel gebruiken staan op de onderste legplanken. De andere schoenen erboven in schoendozen van Ikea.

 

Resultaat?

We zijn heel tevreden! Onze hal is mooi en werkt beter.

 • IMG_1964De zitbank in de nis is gemakkelijk om vuile schoenen meteen uit te doen bij het binnenkomen (al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat het door ons ook vaak gebruikt om iets de deponeren).
 • De legplanken zorgen voor veel opslagruimte: ze bevatten al onze schoenen!
 • Het schoenenrek voor de kids bespaart ons veel tijd: nu kan Jules zelf zijn schoenen wegzetten, nemen en aandoen.
 • De zelfgemaakte kapstokken zien er mooi uit. Wel zijn ze minder praktisch om jassen aan te hangen, omdat de deurknoppen vaak te breed zijn voor de ophanglus in een jas. De knoppen zijn wel geschikt om zakken, fietshelmen en sjaals aan op te hangen.
 • Onze zakjes voor sjaals en andere accessoires zijn een succes! We vinden nu alles terug. Vroeger werkten we met 1 mand, waar alles door elkaar lag en er wel altijd iets verloren geraakte.

Nu kijken we vooral uit naar de tijd dat de buggy niet meer in de hal moet staan :-).

 

Technische uitleg van Arnout voor de voorbereiding & montage van de kapstokken

De zelfgemaakte kapstokken waren toch wat meer werk dan Katrien dacht. Maar eenmaal ik had uitgezocht hoe ik het moest doen, was het op zich niet zo moeilijk. Dus laat je zeker niet ontmoedigen.

Hierbij de voorbereidende stappen die ik ondernam:

 1. Ik ging aan de slag met oude palletten die ik met een hamer uit elkaar klopte.
 2. Vervolgens zocht ik de mooiste latten en zaagde ze met een afkortzaag op maat: 2 lange stukken (voor onze kapstok), 1 kort stuk (voor de kapstok van Jules)
 3. Ik maakte ook 8 blokjes als afstandshouders (3 voor de lange stukken, 2 voor het korte stuk).

  Deze blokjes zorgen ervoor dat er een afstand is tussen de muur en de kapstok, zodat de moer van de deurknoppen nog kan worden vastgedraaid nadat de kapstok aan de muur is bevestigd.

 4. De latten en blokjes schuurde ik vervolgens af met schuurpapier korrel P80 en daarna P120.
 5. Tot slot overschilderde Katrien alles met lichtgrijze verf die we nog over hadden. De verf veegde ze een beetje af met een vod, zodat het hout er nog een beetje doorkwam.

Nu was de kapstok klaar om te monteren.

_MG_2013

 1. Eerst bevestigde ik de blokjes aan de achterkant van de lange latten zodat ze bleven zitten wanneer ik de kapstokken aan de muur zou bevestigen. Dit deed ik door 2 nagels met de hamer doorheen de lat en het blokje te kloppen.

 2. Let op: de nagels moeten korter zijn dan de afstand van de kapstok en het blokje die op elkaar liggen, zodat het niet uitsteekt.

 3. Alvorens ik de schroeven bevestigde, voorzag ik met een schroefboormachine de voorboringen (gaten dus) doorheen de kapstok en het blokje in het midden tussen de nagels, zodat de schroef straks het hout niet zou splitsen.
 4. Daarna boorde ik de gaten op de plaatsen waar de deurknoppen zouden komen.
 5. Vervolgens boorde ik met een boormachine 2 gaten in de muur waar straks de schroeven van de kapstok zou komen. In elk gat bevestigde ik een plug. Die plug zorgt ervoor dat de schroef zich vastzet in de muur.
 6. Nu kon ik de kapstok aan de muur bevestigen door de schroeven doorheen de voorboringen aan te brengen in de gaten in de muur. Dit deed ik met een schroefboormachine.
 7. Eens de kapstok hing konden we de deurknoppen door de gaten steken en met de moer aan de achterkant vastdraaien. Dat deed ik met een moersleutel.

En klaar was ik. 🙂

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wil je geen blogposts missen en regelmatig interieurtips en promoties ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Een gedachte over “Onze hal: klein, maar functioneel”

Reacties zijn gesloten.