Interieurinspiratie

Ga je binnenkort verven? Stel deze 6 vragen bij het kiezen van een kleur.

Wanneer je een ruimte binnenstapt, is de kleur op de muur het eerste wat je ziet. De kleur van een ruimte bepaalt dus voor een groot stuk hoe die overkomt. Denk dus goed na, voor je een kleur kiest.

Stel je bij het kiezen van een kleur deze 6 vragen.

1. Welke sfeer moet de kamer uitstralen?

Wist je dat kleur ons gemoed beïnvloedt? Geel maakt ons vrolijk, zwart doet juist het omgekeerde. 

Denk dus op voorhand goed na hoe je je wil voelen wanneer je de ruimte binnenkomt. Wil je bijvoorbeeld dat de leefruimte knus aanvoelt, kies dan voor wat donkerdere tinten.

Vergeet hier niet de functie van de ruimte. Een slaapkamer moet bijvoorbeeld vooral rust brengen. Kies hier voor rustgevende kleuren zoals groen, blauw of grijs. Je sportkamer mag dan weer juist energie uitstralen. Hier mag je gerust geel of rood gebruiken.

2. Welke lichtinval heeft de kamer?

Het is je waarschijnlijk wel al overkomen. In de winkel kies je een kleur die er helemaal geweldig uitziet. Bij jou thuis blijkt de kleur er helemaal anders uit te zien. Dat is omdat de lichtinval een kleur sterk beïnvloedt.

 

7 jaar geleden kozen we voor onze leefruimte een warm wit. Eenmaal thuis bleek dat de kleur naar de avond toe een lichtroze gloed kreeg. Dat kwam door het zuid-westelijke licht dat op dat moment binnenvalt en de kleur nog warmer maakt. Ik zelf vind het heel mooi, maar mijn man schrok wel de eerste avond.

Kleuren ogen dus warmer onder invloed van warm licht en koeler onder invloed van koud licht. 

 

Tip: test je kleuren op voorhand uit, op verschillende muren. En bekijk het op verschillende momenten van de dag.

3. Wil je de ruimte oplichten of net niet?

Wanneer een ruimte weinig natuurlijke lichtinval heeft, kun je  de kamer door in deze ruimte voor lichte  en weerkaatsende kleuren te kiezen. Wit is de kleur die het meeste licht weerkaatst. Maar ook geel en pastelkleuren kunnen een kamer oplichten.

Zo koos ik in onze traphal en open leefruimte verschillende wittinten. Doordat we in een rijhuis wonen krijgt onze eetkamer weinig natuurlijk daglicht binnen. Het wit op de muren en meubels zorgen ervoor dat het licht dat wél binnenvalt weerkaatst wordt doorheen de hele ruimte.

4. Wil je de ruimte breder, hoger of langer laten lijken?

Iedere kleur heeft een effect op hoe de ruimte overkomt. Sommige kleuren laten een ruimte groter lijken, andere verkleinen dan weer.

 

Zo zorgen lichte en heldere kleuren voor een ruimer gevoel. Donkere kleuren zoals donkergroen, dieselblauw en  bordeauxrood geven dan weer voor een knus gevoel. 

 

Koele kleuren zoals groen en blauw hebben een verbredende werking. Ideaal om een smalle ruimte dus breder te laten lijken. 

My scandinavian home - geen -sage @ My scandinavian home [/caption]

Het is dus belangrijk na te denken over welke kleur op welke muur hoort. Want afhankelijk van de muur waar je de kleur op zet, kan die de ruimte verbreden of versmallen, verhogen of verkleinen. 

5. Welke kleuren en materialen zijn al aanwezig in de ruimte

De kleuren die je kiest moeten ook passen met de kleur van de vloer, keuken, ramen, deuren, meubels,…die reeds in de ruimte aanwezig zijn.

 

Deze elementen bepalen samen een groot deel van het reeds aanwezige kleurenpalet. Wanneer de kleuren van die basismaterialen al sterk uiteenlopen, kan het toevoegen van nog een kleur voor onrust zorgen. 

6. Welke kleur zie je graag?

Net als in de mode, veranderen interieurtrends constant. Wist je dat de verfmerken ieder jaar zelfs  dé kleur van het jaar uitroepen. En dat werkt enorm aanstekelijk. Voor je het weet duiken er dan op Instagram en Pinterest honderden foto’s op van ruimtes in die kleur. Toch zie ik ieder jaar weer,  mensen die na enkele maanden beseffen dat die kleur toch niet bij hen of de ruimte past, en het dan weer overschilderen. Spijtig toch van je tijd, geld en voor het milieu?! 

 

Stel je dus op voorhand deze vragen: ‘Ben ik verliefd op deze kleur? Wil ik deze kleur de komende jaren op mijn muren? Zal ik deze kleur snel beu zijn?’.

 

Ben je toch niet helemaal overtuigd? Dan kun je voor je muren een neutraal kleurenpalet kiezen en in je accessoires wat kleur steken. Kussens en een tapijt zijn sneller gewisseld, dat de kleur op de muur. Of schilder 1 accentmuur in een fellere kleur en hou de rest neutraal. Ben je de accentmuur beu, dan moet je maar 1 muur overschilderen.

Een nieuwe verfkleur kiezen dat doe je dus best niet impulsief. 

Ga jij binnenkort verven en moet je nog kleuren kiezen? Of wil je je een muur opfrissen met een leuk behang? Ik help je graag!

Ik geef  kleuradvies aan huis. Hierbij ga ik op zoek naar de kleuren en de patronen die bij jou en je ruimte passen. Ik noteer  alle kleuren & codes op een handig overzicht en duidt ook aan welke kleur op welke muur thuishoort.