Decoratie & DIY

Maak je huis winters gezellig met deze 5 tips + Maak zelf een floating frame

    huisjethuisje-winterdecoration-sheepskin-soft_cushions-strala_starWe hebben nog lang kunnen nagenieten van de zomer. Maar nu is het plots écht herfst: grijs, regen en temperaturen tegen het vriespunt. Tijd om je huis klaar te maken voor een diepe winterslaap met deze 5 tips. Leer ook hoe je snel en goedkoop een floating frame kan maken.

 Hoe het allemaal begon

Een tripje naar Ikea is voor mij altijd gevaarlijk. Arnout en ik gingen er tijdens de herfstvakantie naar toe om te zoeken naar een slimme opbergoplossing voor Jules zijn Lego. Net toen we op weg naar de kassa, en Arnout DACHT dat we klaar waren, kwamen we aan de hal met kerstversiering. Aj, mijn zwak punt. Je had zijn gezicht moeten zien toen hij besefte dat we nog lang niet thuis waren. We kwamen zonder Lego-oplossing thuis, maar wel met heel wat – niet geplande – winterversiering :-).

Ik ga naar Ikea en neem (veel te veel) mee…Huisjethuisje - 5 Ikea-items voor een gezellig wintersfeertje in je huis te brengenDit

Dit was mijn winterdecoratie-buit bij Ikea
 • Sträla-lichtster
 • schapenvacht
 • mini-kerstboom
 • hangdecoratie
Hiermee ging ik verder aan de slag in onderstaande 5 tips.  

1. Maak een winterslinger van kerstdecoratie

Ik kocht heel wat houten en papieren hangdecoratie, zeer geschikt om een slinger van te maken en aan de trap te bevestigen. Vorig jaar maakte ik ook een slinger, maar met glazen kerstdecoratie. Bleek geen goed idee: een glazen kerstbal viel recht in Lucie haar park…. al geluk zonder gewonden.
huisjethuisje-winterdecoration-ikea-banner

2. Kaarsen, rendieren, veren en witte pompoenen zorgen voor natuurlijke winterse accenten

huisjethuisje-winterdecoration-sheepskin-feathers-deer Ik trok de natuurlijke toets van de winterslinger door in onze galerijwand boven onze zetel.
Jules verzamelt pluimen. Iedere pluim die hij op straat tegenkomt, wordt opgeraapt en zorgvuldig bewaard. Daarom wou ik er ook eens iets mee doen. Ik besloot een ‘floating frame’ te maken. Dat is een fotokader waarvan de achtergrond doorzichtig blijft: je kijkt als het ware door de kader, waardoor het lijkt dat hetgeen zich in de kader bevindt zweeft (floating dus). Je kan ze zo kopen, of zelf maken…een stuk goedkoper. Ik kocht 2 dezelfde fotokaders bij Action en verwijderde de kartonnen achtergrond van de ene kader en verving die met het glas uit de andere kader. Zo simpel is het. Een werkje van 2 minuten.
huisjethuisje-winterdecoration-feathers-collage
 • tekening 4 veren: The other shop
 • doorschijnend vaasje: Action
 • beschilderde pompoen (kleine pompoen met witte verf overspoten)
 • stenen huisjes: Wibra
 • tekening hert: Blokker (Winter-collectie 2015-2016)
 • houten huisje: Blokker (Winter-collectie 2015-2016)
 

3. Voeg extra lichtjes en een (mini)-kerstboom toe

Op donkere winteravonden maak je het graag gezellig met kleine lichtjes en kaarsjes. Ik zwichtte eindelijk voor de Sträla-lamp die ik al enkele jaren bij Ikea zie staan.
Laat ik eerlijk zijn: de lamp in elkaar steken zou kinderspel moeten zijn, maar lukte mij niet meteen. Het karton is vrij buigzaam en ik kreeg de ster moeilijk toe. Maar met Arnout zijn hulp, lukte het uiteindelijk. Kan ook aan mijn onhandige, ongeduldige zelf gelegen hebben natuurlijk.
Die mini-kerstboom zorgt echt voor een winterse toets.
Ik ben aan het twijfelen of ik dit jaar wel een grote kerstboom zet. Dat ik dol ben op kerstbomen, konden jullie al lezen in deze blogpost. Maar het babypark neemt nog steeds veel plaats in en ik zie Lucie zelf al té enthousiast aan de kerstboom rammelen. Hebben jullie tips over peuters en kerstbomen?
huisjethuisje-strala_star-mini-tree-basket-ikea
 • Lichtster: Ikea – Sträla
 • Mini-kerstboom: Ikea
 • Opbergmand en plantenmand: Ikea
 • De camel-en blauw gekleurde plaid is trouwens eigenlijk een poncho. Handig om bij de hand te hebben als het ’s avonds wat kouder is.
 

4. Een schapenvachtje, zachte kussens en plaids zorgen instant voor een knus gevoel

Arnout & Jules vervloeken mijn kussens, want elke keer dat ze in de zetel gaan zitten moeten ze die opzij leggen. Zij zitten immers graag ‘kussenvrij’. Het schapenvachtje zorgde dan ook voor een bedenkelijke blik en een diepe zucht bij mijn 2 mannen: weeral iets dat ze opzij moeten leggen. Dus legde ik het in een hoek waar zij meestal niet gaan zitten.

huisjethuisje-winterdecoration-sheepskin-feathers-star-strala

huisjethuisje-winterdecoration-sheepskin-soft_cushions-strala_star huisjethuisje-winterdecoration-sheepskin-soft_cushions-fleece_blanket
 • Kussens met grafische zigzagprint: Action
 • Witte langwerpige kussens: Ikea
 • Grijs kussen ‘HOME’: Action (Winter-collectie 2015-2016)
 • Grijze fleece plaid: gekregen. Wollen dekentjes vind ook heel mooi, maar net iets minder praktisch met kindjes. Een fleece plaid kun je veel gemakkelijker wassen.
 

 5. Zet decoratiestukken op dienbladen, dan kun je ze gemakkelijk wegzetten

huisjethuisje-winterdecoration-tray-fall-leaves
Met Lucies grijpgrage handjes moeten we alles gemakkelijk en snel weggezet krijgen. Daarom zet ik decoratiestukken op dienbladen, die ik dan – wanneer Lucie in de buurt is – van plaats verhuis: van de lage koffietafel, naar de hoge ontbijthoek en omgekeerd. Ik kijk al uit naar de tijd, dat we niet alles op veilig hoogte moeten zetten :-).
Ook het sterlichtje en de mini-kerstboom staan op een dienblad, zodat we die gemakkelijk opzij kunnen zetten, wanneer we in de opbergmand moeten zijn.  
Zo, ons huis is winterklaar. Hebben jullie al herfst/winter-decoratie?
Handtekening    

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wil je geen blogposts missen en regelmatig interieurtips en promoties ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!