Fotowand - hoe samenstellen - 8 tips - gallerywall
Decoratie & DIY

Een fotowand samenstellen: hoe doe je dat?

Fotowand - hoe samenstellen - 8 tips - gallerywall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In onze woonkamer bouwden we een fotowand op smalle wandplanken. Zo kun je regelmatig de samenstelling aanpassen. Zo’n nieuwe compositie maken is niet altijd gemakkelijk. Maar met deze richtlijnen lukt het wel.

 

 

 

Waarom een fotowand op wandplanken?

Het idee voor een fotowand haalde ik – zoals gewoonlijk – van Pinterest. Ik inspireerde mij op onderstaande voorbeeld van craftyteacherlady.com. Maar op mijn ‘leuke muren‘-bord vind je nog veel meer voorbeelden.

 

craftyteacherlady

Zoals je ziet staan de schilderijen, foto’s en andere snuisterijen uitgestald op dunne wandplanken. Ik trek namelijk regelmatig nieuwe foto’s, lap graag oude kadertjes op, of koop wel eens nieuwe snuisterijen. En nu kan ik mijn muur ten minste naar aanpassen, zonder dat we nieuwe gaten in de muur moeten maken (en zonder dat ik Arnout elke keer moet lastig vallen).

Als wandplank koos ik voor de schilderijhouders van Ikea, omdat ze smal zijn en we er dus niet met ons hoofd kunnen tegen botsen als we rechtstaan uit de zetel. Bovendien hebben ze een randje, waardoor je  uitgestalde items niet van de plank kunnen vallen.

Het omhoog hangen van de schilderijhouders ging trouwens vrij vlot. Gebruik wel een waterpas, om te checken dat ze zeker recht hangen.

 

 

Een fotowand samenstellen: hoe doe je dat?

Als je de compositie aanpast, duurt het even alvorens je de perfecte combinatie vindt. Voor mijn Valentijnsmuur deed ik er 1,5 uur over. Sommige kadertjes haalden het niet omdat ze de verkeerde grootte of kleur hadden. En soms paste ik ook de foto’s aan, omwille van de kleur. De truc is om te blijven puzzelen tot het plaatje klopt. Het is dus een werkje dat je moet doen als je tijd, goesting en geduld hebt.

Met deze richtlijnen moet het wel lukken!

Vroeger stelde ik de fotowand op buikgevoel samen. Maar intussen vond ik op verschillende blogs (bv. justagirlandherblog.com) wat tips & richtlijnen die de oefening gemakkelijker maken. Hier zijn ze:

 1. Ga op zoek naar inspiratie (bv. op/in blogs, tijdschriften, Pinterest). Zo krijg je een idee van thema, kleuren, materialen…
 2. Verzamel materiaal. Ga bijvoorbeeld in huis op zoek naar materiaal dat je kunt recupereren: fotokaders, hangers, vaasjes, kaarsenhouders, … . Hiervoor haal ik elementen uit alle kamers & in de kelder heb ik een doos met restmateriaal. Soms betekent dat wel dat ik een kader terug overschilder of er een andere foto in steek.
 3. Stal alles uit op tafel, zodat je ziet wat bij elkaar past.
 4. Selecteer eerst de grotere items (omdat die visueel het meeste effect hebben) en plaats die op de uiteinden van je planken (dat brengt balans).Grote kaders aan uiteinden
 5. Bouw lagen op: grote items worden deels ‘gebroken’ door bijpassende kleinere items die erbij of ervoor gezet worden. Bijvoorbeeld het rieten hartje, het kadertje met de datum en het kaarsje. Ze passen qua kleur mooi bij elkaar, maar verschillen in hoogte.Lagen aanbrengen met kaders
 6. Gebruik verschillende texturen: hout, riet, glas, staal, wol… dat zorgt voor afwisseling & houdt het interessant. Ook een klein plantje of bloem kan zorgen voor een frisse toets.
 7. Zorg voor herhaling, zodat het geheel visueel in evenwicht blijft. Ik gebruik bijvoorbeeld maar 3 kleuren (zodat het niet te druk wordt). Als basis werk ik met grijs en natuurelementen (zoals riet & hout). Als accentkleur heb ik een diep blauwgroen (dat springt er wat uit). Best is dat je elke kleur minimum 3 maal laat terug komen, zodat het geheel consistent blijft.Herhaal kleuren
 8. Is je compositie klaar, maar ben je nog niet 100% tevreden?
  Slaap er dan een nachtje over. Ik veranderde bijvoorbeeld na een dag nog het rieten hartje van plaats: van de lege grijze kader, naar de kader met de Eiffeltoren.Gallery wall - change composition untill satisfiedOf vraag de mening van iemand anders. Waarschijnlijk dat die – van op afstand – meteen ziet wat er nog niet goed is. Bij mij betekende dat ik Arnout moest storen tijdens een Wii-spelletje (tot zijn grote vreugde 🙂 )

En dit was deze keer het eindresultaat: een fotowand met romantische knipoog

fotowand - valentijn - schilderijhouders - gallerywall.

 

Ik ben benieuwd naar jullie feedback! Hoe zouden jullie dit aanpakken. Zouden jullie iets wijzigen? Hebben jullie nog tips? Laat ze achter in het commentaarveld!

Bekijk ook mijn kerstfotowand.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wil je geen blogposts missen en regelmatig interieurtips en promoties ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

6 gedachten over “Een fotowand samenstellen: hoe doe je dat?”

 1. Heel leuk om te lezen maar zeker ook om te doen! Volgende keer dat je in Loustalou komt gaan we samen aan de slag, ok?

Reacties zijn gesloten.